Zoektocht naar beste schrijftalent onder scholieren

Honderdduizenden scholieren in het middelbaar onderwijs worden dit jaar weer uitgedaagd hun Nederlandse schrijfvaardigheid te tonen in een verhaal over ‘Wat doe jij morgen?’. Leerlingen van het vmbo, havo, vwo en mbo tussen de 12 en 18 jaar worden zo gestimuleerd om creatief om te gaan met taal. Op deze manier komt er meer aandacht voor onze taal en het vak Nederlands.

De Verhalencompetitie (www.verhalencompetitie.nl) wordt dit jaar voor de vierde keer gehouden. De schrijfwedstrijd is een initiatief van Randstad Onderwijs en VanDijk, de grootste educatieve dienstverlener in ons land. Ruim 5.270 docenten Nederlands hebben de uitnodiging ontvangen om met hun leerlingen te strijden om de titel ‘Beste schrijftalent van 2019’.

‘De jeugd groeit op in een digitaal tijdperk. Berichtjes via WhatsApp met veel emoticons om gevoelens te duiden. Dat komt helaas niet ten goede van de schrijfvaardigheid van jongeren. Terwijl spelen met taal juist enorm leuk kan zijn’, stelt Suzanne von der Dunk, directeur van Randstad Onderwijs.

Drone verkeersleider

Von der Dunk: ‘Schrijven zet ook aan tot denken, tot frisse ideeën. Met het prikkelende thema ‘Wat doe jij morgen’ laten we leerlingen een toekomstbeeld schetsen. De wereld verandert snel door technologische uitvindingen. Een baan als drone verkeersleider of verticale stadstuinier bestaat nu nog niet, maar over een paar jaar misschien wel. We zijn heel benieuwd wat voor creatieve inzendingen we gaan ontvangen dit jaar.’

Vorig jaar deden er 320 leerlingen mee. Een ruime stijging ten opzichte van het jaar daarvoor. ‘Taal is communicatie, een manier om gevoelens en emoties over te brengen, of om kennis over te dragen. Zo’n belangrijk vak verdient de juiste aandacht,’ benadrukt Barent Momma, bestuursvoorzitter van VanDijk. Scholieren kunnen tot en met 4 april hun verhalen uploaden op de website.

Momma: ‘De twintig beste verhalen worden gebundeld in een boek met mooie illustraties van The Francolin. Elke genomineerde gaat naar huis met een prachtig exemplaar. De auteurs nodigen wij uit op 12 juni uit voor de officiële uitreiking. Tijdens de prijsuitreiking worden drie auteurs als winnaars verkozen. Zij krijgen een schrijfworkshop voor de hele klas en het allerbeste verhaal wordt verkozen tot schrijftalent van het jaar, met een mooie hoofdprijs: een gloednieuwe iPad!’